Pages

Ads 468x60px

16 January 2011

FAKTA MENARIK UNTUK PENGEMAR KECANTIKKAN MEH KITA BACA ^___^

salam semua nadia nak kongsi something nih dengan kamu-kamu semua
nadia sebenarnya macam nih semalam nadia sedang syok guna kapas lembap
kat muka nadia tiba-tiba terpikir ok ke kapas nih
sebab nadia perasan lepas nadia pakai kapas lembap tu jerawat
comel nadia kering!!! sebab sebelum nih nadia pakai kulit kayu manis and
bedak sejuk tak berkesan ..tapi bila nadia pakai kapas lembap baby nih
tiba-tiba rasa muka nadia lain la...so nadia tengok ingredient
kapas lembab baby tuh sebab nadia beli at tesco tak da jenama
sebab nadia tak pernah pakai sebenarnya kapas lembap nih sebelum ni
pakai main ambik ja kapas lembap tuh so belek lah nadia tengok apa kndungan kapas tuh
ok meh tengok apa ada

INGREDIENT
ALOE VERA
VITAMIN E
PURIFIED WATER
POLYSORBATE 20
PROPYLENE GLYCOL
TETRASODIUM EDTA
METHYLPARABEN
ETHYLPARABEN
PROPYLPARABEN
BUTYLPARABEN
and
PERFUME

so nadia pun mula lah mnecari apa fungsi semua ingredient tu
dan nadia terjumpa lah artikel nih
so kalau rajin nak tahu bacalah
haaa nilah rupa kapas lembap nadia punya tu heheh asa bestlah pakai ^___^




OK START READ

Wanita memang sering dikiaskan sebagai racun dunia. Banyak novelis dan pengarang lagu (The changchuters misalnya) menebarkan istilah racun dunia bagi wanita cantik yang suka membuat lelaki dimabuk cinta. Terlepas dari kiasan, sesungguhnya wanita kerap menggunakan "racun" untuk meningkatkan penampilannya? Bagaimana bisa?
Hal ini boleh dilihat dari semakin banyak wanita menggunakan pelbagai kosmetik untuk mempercantik diri. Walau senang menggunakan, banyak yang tidak sedar bahawa kosmetik itu pada dasarnya merupakan racikan yang dibuat dari campuran berbagai-bagai zat kimia yang di antaranya dapat berpengaruh terhadap kesihatan.
Bila rajin menggunakan kosmetik setiap hari, tentulah tubuh wanita gencar terpapar zat-zat kimia yang tak jarang merupakan racun bagi tubuh. Kesan zat-zat kimia tadi boleh jadi bisa muncul seketika dan boleh juga berdampak secara perlahan lewat perubahan perangai sel-sel tubuh, perubahan reaksi immun tubuh, maupun timbulnya penyakit-penyakit baru. Jika melihat data banyaknya zat kimia yang secara harian dikonsumsi wanita, terutama yang rakus menggunakan kosmetik dan ubat pelangsing tubuh, boleh jadi banyak zat kimia yang buruk bagi kesihatan merasuk ke dalam tubuhnya. Baik yang berasal dari bedak, shampo, cleansing cream, lipstick hingga zat pelangsing tubuh.
Menurut penyelidikan dari Bionsen, pengeluar deodorant natural, rata-rata setiap harinya seorang wanita (negara maju) bergelumang 515 bahan kimia lewat kosmetik yang dipakainya. Diantara bahan kimia yang banyak digunakan adalah paraben (ethylparaben, butylparaben, and Propylparaben). Keluarga paraben ini adalah zat pengawet yang sering terdapat pada body wash, deodorant, dan pelbagai cream wajah dan badan. Global paraben masih menuai kontroversi, kerana sebahagian ahli menganggap zat ini aman digunakan dan sebahagian lagi menganggap boleh mencetuskan kanser payudara apabila digunakan secara berlebihan dalam masa panjang (beberapa kajian mendapati paraben pada tumor payudara).
Terlepas dari dalam atau tidaknya zat-zat kimia tersebut pada tubuh, berikut kami lampirkan jumlah bahan kimia yang terdapat pada kosmetik, dan bahan kimia mana yang berpotensi menimbulkan kesan sampingan. Zat-zat tersebut lazimnya tertera pada bungkusan kosmetik. Tak ada salahnya jika anda mengintip kandungan kimia pada bungkusan, termasuk juga kosmetik dengan bahan tradisional yang bercitra moden.

EYE SHADOW:
Umumnya terdapat 26 Zat kimia. Yang menjadi sorotan adalah polythylene terephthalate kerana sering dikaitkan dengan kanser, infertilitas, gangguan hormonal, dan kerosakan organ.

BODY LOTION:
Tercatat 32 bahan kimia yang biasa terdapat pada body lotion. Di antaranya methyl paraben, propyl paraben dan polyethylene glycol. Kemungkinan kesan sampingan: ruam kulit, iritasi dan gangguan hormonal.

PARFUM:
Terdapat 250 bahan kimia dalam minyak wangi.
Yang agak berbahaya benzaldehyde. Kemungkinan kesan sampingan: kerengsaan pada mata, mulut dan kerongkong; muntah dan kemungkinan berkaitan dengan kerosakan buah pinggang.

SHAMPO:
Rata-rata terdapat 15 bahan kimia pada shampo. Di antaranya sodium lauryl sulphate, tetrasodium dan propylene glycol. Kemungkinan kesan sampingan: kerengsaan mata (kalau kena mata, lho)

FAKE TAN:
Terdapat 22 bahan kimia pada fake tan, di antaranya ethyl paraben, methyl paraben dan propyl paraben. Kemungkinan kesan sampingan: ruam kulit, iritasi dan gangguan hormonal.

Hairspray:
Rata-rata terdapat 11 bahan kimia pada hairspray. Yang perlu diperhatikan adalah octinoxate dan isophthalate. Kemungkinan kesan sampingan: alergi, iritasi pada mata, hidung dan tekak; serta gangguan hormonal.

FOUNDATION:
Rata-rata terdapat 24 bahan kimia pada foundation. Zat yang perlu diwaspadai: polymethyl metacrylate. Kemungkinan kesan sampingan: alergi, gangguan sistem kekebalan tubuh, dan kemungkinan penyebab kanser.

BLUSHER:
Rata-rata ada 11 bahan kimia pada blusher. Yang perlu diperhatikn adalah methyl paraben, ethyl paraben dan propyl paraben. Kemungkinan kesan sampingan: ruam, iritasi, dan gangguan hormonal.

LIPSTIK:
Rata-rata terdapat 33 bahan kimia pada lipstik. Yang perlu diwaspadai adalah methacrylate. Kemungkinan kesan sampingan: alergi dan pencetus kanser.

NAIL varnish:
Rata-rata terdapat 31 bahan kimia pada pewarna kuku ini. Phthalates adalah zat kimia yang perlu diwaspadai kerana berkaitan dengan isyu infertilitas dan perkembangan janin.

Deodoran:
Umumnya deodoran mengandungi 15 bahan kimia. Zat yang perlu diwaspadai adalah isopropyl myristate dan "parfum". Kemungkinan kesan sampingan: kerengsaan pada kulit, mata, dan paru-paru; pusing dan masalah pernafasan.

KREDIT TO
(Azril Kimin - apotekputer.com) AND GOOGLE TRANSLATE ^__^
kalau perasan ayat-ayat INDON

9 Comment:

dayah SnoW Heuka said...

lorr.. hbs na sabun ke shampoo ke pakai bahan semula jadi ehehe :D

New Entry "Gitar Vs mini ipod. apekah pilihan hati??"

NUR AYNIE said...

nice n3

mimie said...

hurm.sb tu cari jgk produk yg xguna bhn kimia b'bahaya, mcm produk dr korean ke.dorg bnyk guna tumbuhan n bhn semulajadi utk produk.tp kne pastikn btl2 gak sblm bli.huhu! ^___^

deeya_shouranlee said...

a'ah... ayat indon.. ekekeke.. yg penting jangan melampau2x... banyakkan jugak pengambilan bahan semulajadi.. limau for example.. boleh buang toksin... jus ker... so, kene ader la usaha timbal-baliknya.. (,")

qieranna said...

good info

kakchik@ella said...

eh eh nadia. thnks for sharing dis ya. good info ni.

Papa Mifz said...

boleh guna Mifz nye wipe tissue la nih lepas nih kalo nak bersih kan muka...:)

salam kenal dr papa mifz..:)

N@di@ said...

tq to all kerana sudi baca info nih
ni pun untuk pegethuan kita jugak kan :)

cikpuanhady said...

huhuhu..memang bnyk kan bahan kimia nih..

nadia ditag

http://myapeapeaje.blogspot.com/2011/01/ulang-tahun-pertama-blog-sembang-hari2.html

http://myapeapeaje.blogspot.com/2011/01/deqlis-birthday-giveaway.html

Jom skodeng :Pendapatan Sampingan Berblog dengan HeartBeat.my

Tolong Klik Saya :)